Maastohiihdon asiantuntijaliike

Sivu
Menu
Uutiset
Olet täällä:   Etusivu > Tuotteet > Rullasukset > Luistelurullasuksista

Luistelurullasuksista

Rullasuksista usein kysellään ja varsinkin ns. aloitteluvaiheessa kun niistä ei vielä ole kokemusta. Useimmiten luistelumalleista. Tämä on nyt XCsporttipalvelun kauppiaan Vesa Oksasen oma henkilökohtainen näkemys asiasta. Mielipide on luotu muutaman kymmenen tuhannen rullahiihtokilometrin aikana vuosikymmenten aikana ensin kansallisen tason ”harrastaja”urheilijana ja sitten myöhemmin harrastajana / kuntoilijana ja nykyään terveysliikunnan harrastajana. Myös omien junioreiden ja nyt jo lastenlasten kokemukset sekä asiakaspalautteet on huomioitu.

En mainitse tässä yhteydessä suksien merkkejä enkä malleja. Meillä on verkkokaupassa myynnissä eri merkkejä ja malleja, kuitenkin niin, että niistä on omakohtaista kokemusta ja yhtään huonoa mallia meillä ei ole. Tätä varmaan moni käyttää sitten ostoslistana jossain muualla kuin meillä, mutta niinhän se nykyään menee ja se pitää hyväksyä vaikka siitä ei pitäisikään. Lisäksi joku on varmasti eri mieltä, mutta saa olla.

Luistelurullasuksen nopeus. Usein kuulen, että joku suosittelee tai etsii hitaita suksia turvallisuuden vuoksi. Jos lasketaan reipasvauhtista alamäkeä nopealla tai hitaalla suksella, ei max nopeudessa ole juurikaan suurta eroa. Jos siis kävisi vahinko, suksen nopeus ei mielestäni vaikuta vahingon vakavuuteen. Sensijaan suksen nopeus on sama kuin suksen herkkyys, siis miten se lähtee liukumaan kun se tuodaan hiihtäjän alle ( laitetaan paino päälle ). Sama tilanne kuin talvella normisuksella. Jos se lähtee huonosti liukumaan, hiihto tuntuu epämiellyttävältä ja pitää käyttää voimaa jotta sen saa liikkeelle ja pidettyä liikkeessä. Kovakuntoiset kilpahiihtäjät toki tarvitsevat vastusta ja he pystyvät pitämään hitaammankin suksen liikkeessä. Aloittelijat, kuntoilijat, juniorit, heille suosittelen nopeita suksia.  

Aloittelijalla ongelma on alkuvaiheessa tasapainon saavuttaminen ja ylläpitäminen. Tähän saattaa vaikuttaa myös hiihtokengän malli ( materiaali ). Yleensä mukavat kengät on ko kengän sekä hyvä, että huono ominaisuus koska ovat pehmeitä. Hieman kova ja karu kenkä ei ehkä jalkaan tunnu miellyttävältä mutta saattaa helpottaa hiihtoa?

Tasapaino saavutetaan helpommin leveäpyöräisillä ( joissa pyörän halkaisija on myös pienempi ) luistelusuksilla joita on olemassa, mutta näyttäisi siltä, että niitä myydään tänä päivänä enimmäkseen lyhytrunkoisina perinteiseen tyyliin tarkoitettuna. Kun ko suksesta vaihdetaan ns. lukkopyörä vapaasti pyörivään, se soveltuu luisteluun hyvin. Pyörien halkaisija on n. 80 mm ja leveys n. 40 mm. Kun näillä tasapaino saavutetaan, se ei sitten siitä juurikaan kehity, joten ei se sitten siihen talvella tapahtuvaan hiihtoonkaan lisäarvoa teknisesti tuo. Pyörät myös kuluvat näissä turhan nopeasti. Näitä pienempi- / leveämpipyöräisiä on myös 80x28mm pyörillä. Soveltuvat mun mielestä silloin tällöin käyttöön jossa ei ole suurempia teknisiä tavoitteita tai sitten aloitteluun / välivaiheeseen.

Ns normaalit luistelusuksien pyörät ovat n. 100x25 mm ja näillä se alkuun treenaaminen on monen mielestä hieman hankalampaa, mutta se palkitsee sitten myöhemmin kun sen tasapainon saavuttaa ja pystyy ylläpitämään. Tässä pitää sitten huomioida myös se kenkä-asia. Erikseen kesäkäyttöönkin tarkoitettuja ( ilman vuorauksia ) hiihtokenkiä löytyy, mutta rajoitetusti koska kysyntä on huono. Näitä 100x25 pyöräisiä löytyy sitten paljon eri merkkejä ja malleja. Pyörissä pääsääntöinen materiaali on erilaiset kumiseokset joilla kukin merkki sitten ”säätää” sitä nopeutta. Yleensä näissä on pari nopeusvaihtoehtoa, joissakin vain yksi. Meillä on myös suosittu kotimainen merkki jossa on uretaanipyörät joiden kulutuskestävyys ja märkäpito ovat mielestäni paremmat kuin näissä kumipyöräisissä. Näitä uretaanipyöriä on saatavana neljää eri nopeutta, mutta pääsääntöisesti käytetään kahta nopeinta mallia. Pyörien varaosahinta on myös yksi ratkaiseva tekijä jos miettii hankintaa pitkällä tähtäyksellä suhteessa käyttömäärään.

Suksen runkomateriaaleja on pääsääntöisesti alumiini- ja komposiittirungot. Alumiinirunko on kevyt ja jäykkä. Keveys on positiivinen juttu, jäykkyys tekee suksesta nopeamman kuin komposiittirunkoisesta, mutta samalla suksi sitten täristää huonolla hiihtoalustalla joka taas ei ole mukavaa. Puhutaan komposiittirungoista, mutta niitä on kovasti erilaisia. On sellaisia jotka muistuttavat hiihtosuksen runkomateriaalia jossa on puuta erilaisissa muodoissa, kennoa ja lasikuitu ja/tai hiilikuitulaminaatteja. Näiden tarkoituksena on antaa rungolle joustovaraa ja joissakin malleissa on myös eri runkojäykkyyksiä ( esim soft, medium ja stiff ). Joustavuuteen vaikuttaa sitten tietysti hiihtäjän paino. Eri valmistajilla on omat suosituksensa. On eri pituisia runkoja. Yleensä pituudet ovat luokkaa 570 – 620 mm ( akseliväli ). Lyhythän on tietysti helppo hiihtää, mutta hiihtotekniikka muistuttaa vähemmän hiihtosuksen käytön tekniikkaa. Siksi viime vuosina on alkanut tulla markkinoille pidempiä luistelusuksia. Jopa 730 mm on nykyään akseliväli. Näillä saavutetaan samalla fregvenssillä pidempi liuku ja vauhti sekä tekniikka paranevat. Omasta kokemuksesta ovat ihan helppoja hiihtää jos on totutellut noilla lyhyemmillä. Näissä sitten jo rungon jäykkyys ( löysyys ) komposiittirunkoisissa saattaa rajoittaa hiihtäjän painoa varsinkin kovissa tehotreeneissä. Jos näitä pitkärunkoisia käytetään nopeissa tehotreeneissä, tulee myös siteen asennusta siirtää himan eteenpäin jotta suksi saadaan nopeammin alle, mutta potkun loppuvaihe saadaan kuitenkin enemmän muistuttamaan hiihtosuksen ponnistusta. Tämä tieto on tullut nyt ihan uutena hiihtomaajoukkueen sprinttitreeneistä poikani/yhtiökumppanini kautta.

Suksen rungoissa on vielä yksi ominaisuus joka vaikuttaa tasapainon saavuttamisen helppouteen. Jotkut mallit ovat ns. suorarunkoisia jossa rungon keskilinja on sama kuin akselilinja. Tämä on se teknisesti valmistajalle helpompi ja halvempi ratkaisu, mutta hiihtäjälle parempi olisi ns. alaslaskettu runko. Näissä haarukat ja joko taivutettu ylöspäin tai asennettu haarukkakappaleet joilla akselilinja on ylempänä kuin rungon keskilinja. Tällä mallilla on helpompi saavuttaa tasapaino.

Lisäksi siteen asennuksen optimointi on vielä tekijä jolla on vaikutusta hiihdon helppouteen. Jokainen kauppias optimoi tai jättää optimoimatta oman tietämyksensä mukaan???

« Edellinen  |   Ylös  |   Seuraava »
Sivu
Menu
Uutiset
Sivu
Menu
Uutiset

Powered by CMSimple | Template by CMSimple | Kirjaannu