Maastohiihdon asiantuntijaliike

Page
Menu
News
Olet täällä:   Etusivu > Vesa Oksanen > Zakopane 16.-22.5.2017

Zakopane 16.-22.5.2017

Kävimme vaimon kanssa aktiivilomalla Puolan Zakopanessa tänä keväänä. Muutamat tutut kyselivät matkasta ja pyysivät laittamaan vähän faktaa luettavaksi ja ajattelin, että laitetaan sitten kaiken kansan luettavaksi. Olin itse lukenut joitakin matkakertomuksia Puolasta, mutta ne keskittyvät enemmän Krakovaan, keskitysleireihin, yöelämään yms. Zakopanessa on n. 27 000 asukasta, turisteja käy n. 1,5 milj / v, siis paljon. Sesonki lienee talvella laskettelusesonki ja kesällä elokuu. 

Itse kiinnostuin paikasta muutamalla Tsekin reissulla kun Ostravan ja Olomoucin väliseltä motarilta ihailin jyrkästi nousevia lumihuippuisia vuoria elokuussa. Ystäväni Anssi Örri ( mm. Norjan ja Suomen mäkijoukkueen entinen fysioterapeutti ) kehui kovasti paikan henkeä ja viihtyisyyttä. Hänen kokemuksensa perustuivat talvisiin fiiliksiin mäkikisojen yhteydessä. Itselläni ei ole mahdollisuutta käydä talvella, joten kesällä sitten. Vuosi sitten kävin taas Tsekissä ( omalla autolla ) ja varasin puolitoista vuorokautta Zakopaneen tutustumista varten.

Autohan on tietysti kätevä, mutta esim. Tallinnasta kestää kaksi pitkää päivää ajaa Zakopaneen vaikka matkaa lienee n. 1000 km. Liikenne on Puolassa hidasta...liikaa autoja. Tutusmiskäynnillä kävelin kaupunkia ristiin rastiin n. 6 h ja seuraavana aamupäivänä pyöräilin ympäristössä muutaman tunnin. Karttoja ja oppaita tuli hankittua.

Edestakaiset lennot Krakovaan ja hotelli Zakopanesta kuudeksi vuorokaudeksi. Lennot n. 170 € / hlö, olikohan matkalaukku ( 1 ) n. 20 € ja hotelli aamiaisella ( 2 hlöä ) n. 44 € / vrk. Olin lukenut hyvistä bussiyhteyksistä Krakovan ja Zakopanen välillä. En kummemmin ottanut asiasta selvää, vaan lähdimme matkaan. Lento kestää alle 2 h. Kentältä pääsi helposti junalla Krakovan päärautatie / -bussiasemalle. Junia lähtee n. 20 min välein ja yhteys kestää n. 20 min. Hintaa junamatkalle tulee 2,20 € / hlö. Lipun voi ostaa automaatista kentältä kuten teimme ( eikä se nyt ihan helppoa ollut ) mutta junassa on konnari, jolta voi myös ostaa.

          

          Krakovan pääasema

Pääasemalla kun kuljeskelee matkalaukun kanssa ja varsinkin jos kyselee yhteyttä Zakopaneen, tulee äkkiä joku "Piotor" tarjoamaan pikkubussikyytiä Zakopaneen vedoten siihen, että yhteys on suora. Vuorobussihan kiertelee jonkin verran. Olimme päättäneet mennä vuorobussilla koska ei ollut kiirettä ja toisaalta näkee paikallista elämää enemmän. Lipun voi ostaa lipunmyyntipisteestä, mutta myös bussista. Bussimatka on n. 115 km ja aikaa menee parisen tuntia. Hinta on n. 4,10 € / hlö.

            

Tässä bussiaikataulu Zakopane - Krakova, mutta myös toisinpäin kulkee yhtä hyvin, joten kyllä pääsee.

Hotellin valitsimme suht keskeltä kaupunkia. Siitä pääsi lähimmän vuoristopolun päähän n. 15 min kävelyllä. Kävelykadun päähän oli parisensataa metriä.

             

              Hotellimme alakerran ravintolan terassin kaiteet oikealla

              

              ja tässä kävelykatua

              

              Hotellin parvekkeelta...vuoret aika lähellä

Tatran kansallispuistossa polkuja / reittejä on satoja kilometrejä, niin Puolan kuin Slovakian puolella. Kansallispuistoon mennään portista jossa peritään maksu joka on n. 1.2 € / hlö / krt. Toki joitain polkuja lähtee ns kauempaa joihin "huonompijalkaiset" eivät niin helposti pääse. Niistä voi menää ilman maksua, mutta pieni maksu takaa, että puistoa myös hoidetaan.

                

             Tällaisesta portista puistoon, Lipunmyyntikoju portin takana oikealla

Kävellen saavutetut polut tulee kutakuinkin kuudessa päivässä käytyä jos siellä 5 - 6 h päivässä jaksaa patikoida. Kun reviiriä pitää laajentaa, pitää mennä joko hissillä ylös ja aloittaa patikointi sieltä ( hissiin aika pitkät jonot ) tai sitten pikkubussilla linja-autoasemalta jollekkin kauempana olevista puiston kohteista.

              

              Hissillä voi siis siirtyä suoraan ylös

              

Tämä on kaiketi tie koska tämän tien päässä on hotelli ja nunnatkin maasturilla tulivat vastaan

              

             On tällaista polkua n. 1000 m korkeudessa

              

              ja pahimpia paikkoja hieman helpotettu

              

Ylempänä polut ovat kivistä ladottuja...siis satoja kilometrejä ja joku on ne kivet joskus latonut ? Tässä n. 1500 m korkeutta

              

              n. 1300 m on aika hienoja laaksoja ja niittyjä

              Ja sitten muutamia kuvia yli 2000 m

              

Tästä tultiin ylös, paikoitellen lunta haitaksi asti ja välillä aika jyrkkää. Kuvan ylälaidassa olevan polun päässä pieni kahvilamökki josta sai ostaa vaikkapa keittoa. Epäselväksi jäi, miten saavat tarvikkeet sinne. Polku ei näyttänyt mönkijällekkään helpolta, mutta tuskin helikopterillakaan kannattavaa.

             

             Tässä taas aika hieno rotko

              

Tästä menin vasemmasta reunasta ylös ja oikealta lumista aluetta pitkin alas. Hellettä oli 27 astetta. Hieno rypeä lumessa shortsit jalassa. Pari pientä pistettä lumisella huipulla ovat ihmisiä joten siitä voi hieman hahmottaa mittasuhdetta.

              

              Puolan ja Slovakian raja. Takana Rysy 2499 m

Paluumatkalla viivyimme Krakovassa yhden vuorokauden. Onnistunut matka eikä todennäköisesti jää viimeiseksi kerraksi. Varusteista senverran, että itse en pidä korkeavartisista vaelluskengistä joten goretex-lenkkareilla mentiin. Jos olis ollut märkää, pitoa pitää saada lisää. Joku polkujuoksukenkä olisi silloin vaihtoehto...ehkä pitää teipata nilkkaa varmistukseksi. Sauvat ovat hyvät ja olisi pitänyt olla sommat koska lunta oli paikoitellen aika paljon. Vaikka alhaalla olisi helle, repussa pitää olla lisävaatetusta koska ylhäällä keli muuttuu nopeasti. Kartoissa reitit mitoitettu pisteestä pisteeseen keskimääräisen vaellusajan mukaan. Meillä meni yleensä n. 15 - 20 % vähemmän aikaa.

Ravintoloissa ja joissakin liikkeissä pärjäsi englannilla. Poluilla kun keskustelimme nuorempien ihmisten kanssa, heidän kanssaan tuli hyvin toimeen. Vanhemmat ihmiset kun aloittivat keskutelun Puolaksi, loppui se aika lyhyeen koska yhteistä kieltä ei ollut, toki käsimerkeilläkin pärjää. Ravintolassa saat ystävällistä ja hyvää palvelua kuten myös turisteille suunnatuissa liikkeissä. Sensijaan tavallisessa kaupassa, bussin lipunmyynnissä tai uimahallin kassalla ei kannata odottaa peruspalvelua enempää...suurin ongelma siinä varmaan se kieli???

Julkisten kulkuvälineiden hinnat tulivat jo mainituksi, muuten hintataso on edullinen. Ruoka on ehkä hieman raskasta eikä kermaa tai voita säästellä, mutta siis hyvää. Hyvässä ravintolassa pariskunta syö juomineen n. parinkympin molemmin puolin ( siis yhteensä ). Kansainvälisten merkkien vaatteita turisteille suunatuissa merkkimyymälöissä n. puoleen hintaan meidän hinnoista. Aqua Parkissa kävin vähän porealtaassa ja uimassa, se oli 1,5 h n. 5 €. Lapsille se olisi erittäin hieno useine liukumäkineen.

 

 

 

  

 

 

 

 


 

 

 

« Edellinen  |   Ylös  |   Seuraava »
Page
Menu
News
Page
Menu
News

Powered by CMSimple | Template by CMSimple | Kirjaannu